+47 930 33 940
Fjellveien 78, 1470 Lørenskog
info@fhmh.no

Spørsmål og svar

Vi får ofte spørsmål om

Er det trygt å kjøpe eiendom på Nord Kypros?

All tomt og alle eiendommer både på nordsiden og sørsiden av Kypros er registrert i Landregisteret. Skulle noen på et senere tidspunkt komme og kreve eiendomsrett på eiendommen du har kjøpt, så må dette dokumenteres skriftlig ved utskrift fra Landregisteret. Skulle det viser seg at en person fra Sør Kypros kan dokumentere at han eier eiendommen så vil de gjennom domstolen “Immovable Property Commission” kunne kreve oppgjør direkte fra den Tyrkiske stat, noe som da blir innvilget, uten at kjøper av eiendommen blir skadelidende.

Har du spørsmål relatert til dette hjelper vi deg selvfølgelig med å besvare disse, du kan også lese mer om dette her Immovable Property Commission

Hva er kostnadene ved kjøp, og hvilke skatter og avgifter må betales?

Alle priser på eiendom på Nord Kypros markedsføres i Britiske Pund, GBP
En tommelfinger regel er at det kommer ca. 10% omkostninger på toppen av kjøpesummen.

I prinsippet så blir vanligvis omkostningene mindre enn dette fordi:

 • Moms er av og til inkludert i kjøpesummen
 • Omkostninger betales av kontraktsum, som ofte er lavere enn kjøpesum
 • Tinglysningsomkostninger betales fullt ut når skjøtet mottas, det kan ta opp til 18 måneder

Her er en liste over skatter og avgifter:

 • 3% tinglysnings avgift betales første gang man kjøper eiendom. Ved neste kjøp så betales 6% tinglysnings avgift.
  Summen betales når skjøtet mottas.
 • Stamp duty på 0,5% av kontrakt sum, denne betales når kontrakt tinglyses hos Notar.
 • 5% VAT (moms) betales til utbygger, som igjen betaler til Skattekontoret.
  Ved kjøp at brukt bolig så er denne avgift normalt betalt.
 • 2,25% – 6,25% skatt på salgsgevinst betales til Skattekontoret på Nord Kypros.

Hvis du selger din eiendom for mer enn du betalte, så må du betale skatt på salgsgevinst. Hvis du ikke har fått skjøte så vil skjøte forbli i den opprinnelige eiers navn. Derfor vil overføringen finne sted fra den opprinnelige selger direkte til den nye kjøperen. Dersom prisen som du selger boligen for er høyere enn den prisen du betalte, så vil den opprinnelige selgeren betale skatt på summen du betalte, og be deg betale skatt på differansen. Dette håndterer din advokat på vegne av deg.

I enkelte kommuner så må man også betale 1% eksta kommuneskatt.

Kjøper betaler vanligvis et advokatkontor mellom 1000 Britiske pund til 1500 Britiske pund for assistanse ved eiendomskjøp.

Er det noen restriksjoner på utenlandsk eierskap av eiendom?

Personer som ikke kommer fra TRNC (Tyrkisk Republikk Nord Kypros) har rett til å ha ett skjøte på én eiendom opp til maksimalt 5 donums per husholdning. Hvis du ønsker å ha skjøte til mer enn én eiendom eller en eiendom på over 5 donums, så må du sammen med din advokat sette opp et TRNC selskap.

Kan man ta opp et boliglån på Nord Kypros?

Som utenlandsk statsborger kan du ikke oppta lån i bank på Nord Kypros. Det vanlige er å refinansiere sin eiendom i Norge. Enkelte utbyggere tilbyr at kundene betaler 50 % som første innbetaling, og deretter en nedbetaling av restbeløp over 5 år, til ca 7 % rente.

Vil jeg få noen oppfølging etter at jeg har besluttet å kjøpe bolig av dere?

Gjennom våre lokale erfarne kollegaer støtter vi deg gjennom hele kjøpsprosessen, vi kan også hjelpe deg etter at kjøpet er gjennomført, se relatert spørsmål lenger ned.

Kan min ektefelle/samboer og jeg kjøpe en eiendom hver?

Ja, dersom dere har forskjellig etternavn så kan dere kjøpe to eiendommer.
Nord Kypros er i ferd med å tilrettelegge for utenlandske investorer som ønsker å investere i eiendomsprosjekt.
Vi forteller deg gjerne med om dette hvis det er interesant

Hva slags eierforhold vil det være på en bolig jeg evt. kjøper?

Alle eiendommer er selveier! Leiligheter er vanligvis en del av et boligkompleks som organiseres som et sameie.

Kan jeg ta i bruk min nye bolig før jeg får skjøte på denne?

Som boligkjøper på Nord Kypros må du søke om tillatelse til å kjøpe eiendom. Dette er kun en proforma sak, og vi ordner hele denne prossedyren for deg.
Dette tar tid, skjøtet er kun en bekreftelse på eierskapet. Når søknaden er behandlet, blir skjøtet tinglyst. Du må enten være tilstede selv for å signere, eller gi tillatelse (“power of attorney”) til din lokale advokat.
Det er kvitteringen på innbetalt beløp og kontrakten som viser at du eier eiendommen, når boligen er innflytningsklar kan du ta den i bruk.

Kan jeg selge min bolig før jeg har fått skjøte på denne?

Ja, det er mulig å selge før du får skjøte. Rent skattemessig er dette også en fordel, da skatt kun betales når overføring av eierskap har funnet sted.

Er det mulig å selge min bolig før den er ferdigstilt?

Ja, det er mulig å selge boligen før den er ferdigstilt. Rent skattemessig er dette også en fordel, da du slipper å betale skatt av en evt. fortjeneste ved videresalget.

Dere sier at man må betale skatt på fortjeneste ved videresalg av min eiendom, hvor mye vil dette være?

Når du selger din første bolig på Nord Kypros betaler du ingen skatt på fortjenesten til Nord Kypros.
Fra salg nummer to må du betale mellom 2,25-6,25 % skatt på salgsgevinst til Nord Kypros. Hvis du har vært eier av boligen i mer enn 5 år, betaler du ikke skatt til Norge ved et evt. videresalg.

Hva innebærer en visningstur , er det kostnader relatert til disse?

Våre visningsturer, hva de inkluderer og kostnader relatert til en slik tur, kan du lese mer om her

Kan noen se etter min bolig når jeg selv ikke er tilstede?

FeriehusMiddelhavet, sammen med våre dyktige lokale kollegaer forstår viktigheten av kundetilfredshet. Vi tilbyr selvsagt en omfattende “afterservice pakke”, slik at du kan nyte oppholdet i egen bolig uten å måtte tenke på vedlikehold. Vi lar ikke kunden stå alene etter at kontrakten er signert. Snakk med oss hvis du ønsker å få en oversikt over hva vi kan hjelpe med.

Jeg ønsker å leie ut min bolig når jeg ikke er det selv, er dette mulig?

Ja det er selvsagt mulig å leie ut sin bolig når man selv ikke benytter den, da det imidlertid kan være risikabelt å håndtere dette hjemmefra, anbefaler vi deg at du benytter deg av våre tjenester for utleie. Ta kontakt hvis dette skulle være interesant

Trenger jeg pass eller visum for innreise til Nord Kypros?

Som norsk statsborger har du kun behov for å vise passet ditt ved passering av grensen fra sør-siden (når du lander på Larnaca flyplass), eller hvis du flyr direkte til Ercan, flyplassen på nord siden. Du kan oppholde deg på Nord Kypros i inntil 90 dager, før du må ut av landet (det holder da med f.eks. en dagstur til sør-siden, for å “aktivere” nye 90 dager.. Husk at passet skal være gyldig minst 6 måneder etter utreise fra Nord Kypros.

Er det lett å krysse grensen mellom Nord og Sør Kypros?

Grensen mellom Sør og Nord Kypros har vært åpen siden 2003, og du kan fritt krysse grensen flere steder i begge retninger. EU/EØS borgere kan krysse grensen med gyldig pass. Kryssing av grensen er veldig enkel og gjøres vanligvis på få minutter. Skal du krysse grensen med leiebil må du på forhånd forsikre deg om at utleieselskapet aksepterer dette. Du må kjøpe en tilleggsforsikring på grensen. Forsikringen koster ca. £25 og har en varighet på 1 måned.

Hva er den lokale valuta?

På Nord Kypros er valutaen Tyrkiske Lire (TRY), men både engelske pund og euro benyttes (dette kan du også ta ut fra minibankene). Kredittkort aksepteres over alt.

Hva er den offisielle relgionen på Nord Kypros?

Tyrkisk-kyprioter er hovedsakelig muslimer, med kristne og jødiske minoriteter som lever lykkelig blant dem. Deres tolkning av Islam er veldig avslappet, kvinner kler seg og opfører seg som alle andre vest europeere og alkohol fritt tilgjengelig. Gambling er tillatt på de mange kasinoene og nattklubber er fulle av lokalbefolkning og turister.

Hva er det offisielle språket på Nord Kypros?

Kypriotisk tyrkisk (en “dialekt” av Tyrkisk) er det språket som snakkes av tyrkisk-kypriotene. Tyrkisk ble brakt til Kypros av osmanske erobrere i slutten av det 15. århundre. De aller fleste snakker i tillegg meget godt engelsk, etter at Kypros var en engelsk koloni frem til 1960

Fant du ikke svar på ditt spørsmål?

Fant du ikke svar på det du lurte på, eller har utfyllende spørsmål?
Fyll inn spørsmålet ditt nedenforn og send det til oss.

Så skal vi svare deg så godt vi kan!

error: Content is protected !!