+47 930 33 940
Fjellveien 78, 1470 Lørenskog
info@fhmh.no

Om Nord Kypros

Nord Kypros har et fantastisk klima

Nord Kypros med sin beliggenhet innerst i det østlige Middelhavet, er begunstiget med et bortimot perfekt klima. Normalt kan Kypros skryte av ca.  320 dager uavbrutt solskinn, med en biologisk optimal luftfuktighet. I tillegg omgis øya av krystallklart vann, som holder badetemperaturer over 20 grader helt til begynnelsen av desember.

Turkist saltvann mot en gylden og uberørt strand uten mennesker helt ytterst i øst på Karpas, Nord Kypros.
“Golden beach” på det uberørte området på Karpas halvøyen, Nord Kypros.

For 9. året på rad rangeres badevannet i tillegg høyest på EUs årlige oversikt over badevannskvaliteten i Europa. Med dette menes det at på badestrendene på Kypros finner en de aller laveste nivåer av  bakterier i hele EU.

Med sitt varme sommer klima og milde vinterklima, er Kypros en helårs destinasjon. Fra midten av -80 tallet har den Gresk-Kypriotiske siden av øya utviklet seg til å bli en svært populær turist destinasjon. Det gjør at visse områder i sør, har blitt tungt utbygget og er veldig turistinfisert.

På den Tyrkisk-Kypriotiske delen av øya i nord, så finner en derimot et helt annet Kypros.

Havn omkranset av gamle steinbygninger, med turistbåter i forkant og en minaret og fjellkjeden Besparmak i bakgrunnen.
Kyrenia gamle havn med Besparmak fjellene i bakgrunnen.

Et tilbakelent og imøtekommende sted for livsnytere

Du vil på Nord Kypros finne en sjarmerende pittoresk stil og en skjønnhet en kun finner i uberørt landskap.  Det er en lav og jevn økning i turismen også i nord, men turistene dominerende ikke i bybildet. Du har alltid nok av plass å boltre deg på, uansett om du er på stranden, restaurant, i butikker eller ute i naturen. At barn er er svært velkomne, skjønner en når en hører velkomst hilsenen på flyet: “ladies, gentlemen and dear children”.

En blir tatt svært godt i mot som turist. Det er en deilig opplevelse å fremdeles kunne oppleve den åpenheten, tilliten og imøtekommenheten, som øyene i Middelhavet alltid har vært kjent for. På Nord Kypros finner en fremdeles en kultur preget av øy-livets rytme, med en mer avslappede holdning til livet.  En prioriterer det som påvirker livskvaliteten og velværet i en positiv retning.

Kyrenia havn i skumring med Dome hotell opplyst grønt
Fra den litt mer moderne delen av havnen i Kyrenia med Dome hotell og Kasino opplyst i grønt.

De tre største byene  på Nord Kypros er Kyrenia (Girne), Nicosia (Lefkosa) og Famagusta (Gazimagusa) står her med de tradisjonelle navnene først og med de tyrkiske navnene i klammer.  De kan alle kan by på varierte shoppingmuligheter og stort utvalg i både enkle og flotte spisesteder, hoteller og nattklubber.

Det meste på Nord Kypros ligger innenfor 0,5-2,0 times kjøretur unna. Samtidig er det er en stor fordel å ha fast tilholdssted i det uberørte og rimelig Nord Kypros.  Med ca. 9 grenseoverganger fordelt fra øst til vest, så har en tilgang på alt det flotte av natur og kultur, som sørsiden av øya har å by på.

Antiponitis gamle kirke fra bysans tiden omgitt av skog og fjellsider
Antiphonitis Bysantiske kirke er kjent for dekorerte vegger med delvis bevarte fresko’er. Den ligger  oppe i fjellområdet ovenfor landsbyen Esentepe et stykke øst for Kyrenia. Det er flotte merkede turløyper i området.

Kypros kan vise til en lang og innholdsrik historie

På Nord Kypros er det et bredt utvalg av severdigheter for den kulturinteresserte. Øya kan vise til en omfattende historie over tusenvis av år, med mange folke grupper som la øya under seg. Alle satte de sitt preg på øyas kultur, byggverk og vaner.

Du kan besøke gamle kirker, ruinene av 3 ridderslott oppe i fjellene, Bellapais klosterSalamis antikke ruinby og festningen i Kyrenia som ligger ved siden av i Middelhavets eldste og mest pittoreske Kyrenia havn for å nevne noen av de mest kjente severdighetene. En får følelsen av å oppholde seg i kombinasjon av en naturpark og et utendørs museum.

Restene av St. hilarion Castle fra middelalderen og utsikt utover kysten og Middelhavet.
Utsikten fra den østre delen av St. Hilarion Castle som ligger ovenfor Kyrenia by.

For naturelskere kan vi friste med Karpaz nasjonalpark med 250 vill esler, Alagadi Turtle Beach hvor skilpadder klekkes og en kan delta på sjøsetting av disse hver sommer. I Karpaz nasjonalpark finnes et unikt biologisk mangfold med mange steds egne og fredede arter både av blomster, fugler og amfibier.

Nord Kypros og villmarks blomster = sant

I november er nordsiden av Kypros grønn igjen etter noe høstskurer. I løpet av årets første måneder, pynter øya seg og gjør seg vår-fin. Da er det gul-gule blomsterenger, røde valmuer, knall gule mimosabusker, fritt voksende alpefioler og flere sjeldne orkideer en kan finne på arrangerte blomster vandringer.  Øya er ellers kjent for sitt kvitrende fugleliv og friske havsluft, da en oppholder seg tett på havet langs hele kysten. I Besparmak fjellene som strekker seg fra vest til øst over 255 km er det godt med merkede turløper.

Lavt prisnivå, stressfritt og trygt miljø

Slår en sammen en imøtekommende og vennlig lokal befolkning, et av Middelhavets laveste prisnivåer, fantastisk variert, sunn og rimelig mat, et stort utvalg i spisesteder i alle kategorier og prisklasser, ikke-eksisterende kriminalitet, så har du oppskriften på et herlig sted å oppholde seg og ha sin feriebolig.

Er du naturelsker, kultur- og historieelsker, ivrig turgåer eller golfentusiast? Eller kanskje en som er glad i forskjellige ferieaktiviteter som vannsport eller er sykkelentusiast? Er god mat og drikke med påfølgende fornøyelser noe du gleder deg over eller kanskje du er en som er glad i sol, varme og har behov for noen rolige dager?

Da er garantert Nord Kypros og Middelhavets tredje største øy, med sitt flotte natur, stressfrie og trygge miljø stedet for deg! Legger en til prisgunstige boliger og andre lave levekostnader, så blir det et ferieparadis.

Les litt om de forskjellige områdene vi formidler ferieboliger fra:

ALSANCAK, bo sentralt men  samtidig nære strand og fjell Les mer her

ESENTEPE, Landlige omgivelser med nok av tumleplass  Les mer her

FAMAGUSTA, som et utendørs museum og moderne studentby på en gang, Les mer her

gule blomstrende markblomster med turkist vann som slår inn mot land ved en liten og gammel forlat gresk ortodoks kirke
Vår blomstrende markblomster vokser fritt på jorder og andre åpen områder. Her helt ned i vannkanten ved en gammel forlatt kirke, ved Esentepe, Nord Kypros.

Litt bakgrunns om info’en med linker

Om det perfekte biologiske klimaet på Nord Kypros. Les mer her.

Om EUs årlige oversikt over badevannskvaliteten i Europa. Les mer her. 

SPOT – Soceiety for Protection of Turtles bistår den lokale bestanden som kommer til strendene på Nord Kypros. Arbeidet foregår i formering sesongen fra juni-september. Det er mulig å delta på arrangementer som utsetting av skilpaddeunger. Les mer her

Nord Kypros kalles “zero-crime” sone. Tyverier, ran og annen kriminalitet som plager turister og andre vanlige fastboende er så og si fraværende. For Eu’s kriminalitet undersøkelse, les mer her.  

Om den engelske kriminalforfatteren , som drar til Nord Kypros så fort anledningen byr seg.
Les mer her

En undersøkelse på de tryggeste små land å være i, var i favør for Kypros. Les mer her

På Wikiloc også kalt “Trails of the World” er et sted å oppdage og dele de beste utendørsløyper for fotturer, sykling og mange andre aktiviteter. For info om Nord Kypros Les mer her.

For andre tips om Nord Kypros for hverdag og oppdagelser på vår utleie side. Les mer her.
For diverse opplevelser Les på bloggen   

error: Content is protected !!