+47 930 33 940
Fjellveien 78, 1470 Lørenskog
info@fhmh.no

Famagusta området

LOng Beach stranden ved Famagusta, Nord Kypros med bølger somslår inn over land og folk på stranden.

Famagusta var “jet-setter playground” på  70-tallet

Famagusta, Nord Kypros området inkluderer Famagusta by, Long Beach, Iskele, Bogaz, og Bafra som alle ligger på sørsiden av Besparmak fjellene. Det er i dette området en finner de flotteste strendene på det nordlige Kypros. Long Beach er som navnet sier en veldig lang strekning med finkornet sand. På denne delen av øya har naturen begunstiget Kypros med kilometervis med strender med blek sand og krystall klart turkis badevann. Her lå de mest  glamorøse feriehotellene i Middelhavet. Strendene gjorde  til det mest attraktive reisemål for jet-settere i charter reisenes barndom på syttitallet.

Avstanden til Flyplassene varierer fra hvor i området en bor. Fra Long Beach er det ca. 45 min. til Ercan Flyplass, mens det er ca. 1 time og  10 minutter til Larnaca Internasjonale Flyplass på den Gresk- Kypriotiske siden.

en ser en gammel statue av en liggende løve foran en gammle bymur i gylden kallgsten mot blå himmel i Famagusta Nord Kypros.
Løven er en arv etter den Lusignanske kongefakilien som regjerte øya i 300 år, bymuren er fra Ventianerne.

Famagusta Nord Kypros, en gamleby lik et utendørs museum

Det er et godt utvalg med kulturelle opplevelser i området. I Famagusta by oppleves gamlebyen som et eneste stort utendørs museum. Famagusta, Nord Kypros kalles også for “the walled city”, noe som gjelder gamlebyen som er innenfor bymuren. Store deler av bymuren er godt inntaket fremdeles, selv om det gikk hardt utover byen når Ottomannerne beleiret og inntok Famagusta et helt år frem til overtakelsen i 1570.

Den tidligere St.Nicolas Katedralen sees gjennom buen fra ruinene i det som tidligere var boligen til franske kongefamilien Lusinang.

Lala Pasha Moskeen i gamlebyen i Famagusta, NOrd Kypros het tidligere St. Nicolas Katedralen. Her foregikk kroningen av den franske kongefamilien Lusignan som regjerte Kypros i 300 år. Kirken var en kopi av katedralene i Reims, Frankrike, hvor den franske kongefamilien lot seg krone.

En gang i tiden skal det ha vært 365 kirker innenfor bymuren. I dag kan en se flere ruiner og endel intakte bygninger spredt utover. Du finner også Othello tower, Lala Mustafa Pasha Moskeen, ruinene etter de Ventianske og Lusignanske kongefamiliene for å nevne noe. I gamle byen ligger også det fantastiske Petak konditoriet.

Mellom Famagusta by og Long Beach ligger den enorme Salamis antikke ruinby. Byen har en omfattende historie og kun en liten andel er gravet frem. Kulturelle arrangement kan oppleves i amfiteateret under festivaler.

Ruinbyen Salamis utenfor Famagusta på Nord Kypros. En ser søyler, delvis bevarte bygniner og et amfiteater omgitt av mengder av gule margeritter og blomstrende mimosabusker med det blå Middelhavet i bakgrunnen. Blå himmel med en rad av skyer i horisonten som er typisk for Kypros om våren.
Ruinbyen Salamis utenfor Famagusta er en flott opplevelse. Her steg apostlene i land på sin første misjonsreise.

En moderne studentby med et bredt tilbud

Den moderne delen av Famagusta har i de senere tiårene utviklet seg til å bli en livlig studentby. Her finner en det største universitetet på hele øya Near East Universtity med ca 20 000 studenter. Totalt er det pr. 2018 ca 70 000 studenter fordelt på forskjellige Universiteter på Nord Kypros. Det er regulert for bygging av flere tusen nye studieplasser i de neste 10 årene fremover.  På grunn av studentene er utvalget av klesbutikker og cafeer veldig stort i Famagusta, Nord Kypros.

Famagusta for shopping i klesbutikken Terranova og sportsbutikken New Balance
I Famagusta er det etgodt utvalg av internasjonale sportsbutikker som New Balance, Nike, Adidas, Converse m.f. og mange populære klesbutikker.

Øst for Famagusta Nord Kypros, utover mot Karpaz ligger en liten fiskelandsby kalt Bogaz. Den er forståelig nok populær for de som er glad i sjømat.  Kjører en videre utover en 20 minutters tid fra Bogaz så ligger det flere 5* luksus hotell med alt av tilbud. Disse tar imot ikke-inne boende gjester på ala cart restaurantene og barene. Du kan også få tilgang til strandområder mot en inngangs betaling.

Videre kjøring utover her ifra en drøy times tid ligger Karpaz halvøyen. Her finner en kanskje Middelhavets mest uberørte og naturlig område.

Long Beach sttranden ved Famagusta Nord Kypros er langgrunt og finkornet. Her finens solsenger og parasoller for leie.
Long beach stranden ved Famagusta er finkornet og langgrunt.

Long Beach og Bogaz kjennetegnes av “Resort anlegg”

Long Beach området kjennetegnes av større anlegg med en resort stil. Inne på anleggene finner en alt av tilbud for hele ferien for hele familien. Alt er lagt til rette for en aktiv ferie i egen bolig med alt en ønsker seg lett tilgjengelig.  Se et eksempel her.
Inne i Famagusta by er kjennetegnes tilbudet av en del mindre leiligheter som er svært attraktive for utleiemarkedet for studenter og ansatte på universitetet.
Det bygges også flott villaer i området i nærhet av de langstrakte strendene til rimelige priser.

Området er et satsingsfelt for den Nord Kypriotiske regjeringen. Derfor er det bygget en flott bilvei, opplyst gang og sykkelvei langs havet og det vil komme mer infrastruktur som et amfiteater med tanke på fornøyelse i området. Det er forventet at området vil øke mest i verdi ved en løsning på Kypros problemet. Dette er med bakgrunn i de flotte strendene og områdets høye popularitet i tidligere tider.

Se bilder, les om severdigheter og ting å gjøre  i Famagusta området fra vår utleieside:

Om Salamis Antikke ruinby, les mer her 

Om Karpas halvøyen med den uberørte nasjonalparken, les mer her

Om andre aktuelle steder på resten av bloggen for hele nord Kypros, les mer her

error: Content is protected !!